vasil-mihail-01

Васил Михаил – Три сценарија за кратoк филм

1. Кујна
2. Паркинг
3. MY GOD, IT’S FULL OF STARS

КУЈНА

1
ОТТЕМНУВАЊЕ1
1 Забелешка: Во целиот филм се визуелно видливи само просторот, предметите и делови од телата на ликовите. Никогаш лицата на ликовите. Лица се гледаат само на прикажаните фотографии. Сите дијалози се текст зад кадар.
1. ЕКС. ПОЛЈАНА – ДЕН (Пролог)
СУБЈЕКТИВЕН НА ПЧЕЛА: ЦВЕТ.
Пчелата летнува од цветот. Полјана, овоштарници, шума и пат. Куќа во близина. Пчелата се упатува кон куќата. Мало прозорче. Удира во прозорчето.
РЕЗ НА МРАК.
2. ЕНТ: КУЈНА – ДЕН (Пролог)
ТЕКСТ ВО ДЕСЕН ДОЛЕН АГОЛ: 1993 ГОДИНА
Од внатрешната страна, мала флека на прозорецот, во далечината се гледа град. Полека ја откриваме мрачната соба. Сончев зрак, низ единственото прозорче во горниот дел помеѓу кујнските висечи, нежно ја осветлува старата изветвена кујна, која е поставена на еден ѕид. Неколку прашинки му се радуваат на зракот во задушната соба. Крцкаат термити во старото дрво на кујната. Однадвор се слуша звук од автомобил кој се приближува. Паркира и се гаси. Се отвораат и затвораат, една по друга, двете врати на автомобилот. Чекорите на два пара машки чевли се приближуваат кон надворешната врата. Лебарка се качува на работната маса. Ја отклучуваат бравата. Лебарката се крие. Надворешната врата се отвора. СТОЈАН и ПРОДАВАЧ 1 влегуваат во истата просторија (дневна) во која е и самата кујна. ПРОДАВАЧОТ 1 ги отвора прозорците од просторијата која се исполнува со дневна светлина. Двајцата чекорат низ просторот.
ПРОДАВАЧ 1
Ова е тоа! Не е далеку од центарот, а мирно е како во рајот! Токму тоа ви треба, нели?
Ова е спалната, а тука тоалетот. Ха! Плочките би издржале и атомска бомба!
СТОЈАН се приближува кон кујната. На ѕидот, помеѓу работната маса и висечите, се закачени стари црно – бели фотографии на војници од армијата на бивша Југославија (СХС), на коњи и со сабји, Тито, врамени значки од периодот на СФРЈ, семејни фотографии, град во изградба, човек со два прегнати вола,
2
ловџии со пушки, деца, погреб, дуќан со натпис „Кројач Доне“ и една колор фотографија на насмеан пар младоженци.
ПРОДАВАЧ 1
Висока жива ограда, голем двор, гаража, можност за базен, има дозвола за доградба, нема досадни соседи. Всушност, не ни има соседи.
Кој не би посакал да ја има?
Господине…? Господине ?!
СТОЈАН вади купче пари и ги остава на работната маса.
ПРОДАВАЧ 1
Кеш? Со плаќање во кеш имате 3% попуст–
–Ќе морате договорот да го потпишете во канцеларијата–
–Секако јас би можел да ви го донесам, само кажете ми кога ќе бидете овде?
Како сакате, кога сакате. Ние ви стоиме на располагање.
Да ве префрлам до градот?
(СТОЈАН молчи)
ПРОДАВАЧ 1 ги зема брзо парите, излегува низ вратата, го пали автомобилот и заминува во далечината. СТОЈАН ја забришува прашината од первазот на малото прозорче на кујната и става мала икона од Св.Архангел Михаил, до флеката на стаклото. Дланката на СТОЈАН, која има тетоважа со мал знак помеѓу палецот и показалецот во правец на зглобот, целосно ја отвора славината. Протекува матна вода која брзо се пречистува. Мие јаболко, загризува. Водата создава вртлог во сифонот.
3. ИНТ. КУЈНА – НОЌ
Тивка ноќ. Повремени звуци од ноќни животни. Чешмата капе бавно и еднолично. СТОЈАН се буди и го пали светлото. Оди до мијалникот и пробува да ја затвори славината. Неуспешно. Зема крпа и ја става каде што капе. Го гаси светлото и легнува. По неколку секунди капката пак почнува да тропа, само што звукот сега е тап. СТОЈАН пак станува и го пали пригушеното светло. Доаѓа до фрижидерот и го отвора. Фрижидерот е полн само со шишиња пиво. Зема едно, го отвора и пие на екс. Од висечите вади чипс, го отвора и јаде. Од фиоката вади порно списание ( „Еротика“ или Вручи кај“).
3
Зема други две пива и чипсот и седнува во дневната. Го листа списанието и мастурбира. Месечината ѕирка од прозорчето на кујната. Ејакулира со силен оргазам. Шишето со пиво паѓа и се тркала по подот истурајќи од течноста.
4. ИНТ. КУЈНА – ДЕН
Чешмата капе врз неколку валкани чинии во мијалникот. Кујната е зачистена. Фотографиите од ѕидот се извадени и на нивно место има траги од рамки. СТОЈАН собира неколку празни шишиња од пиво од работната маса и празни ќеси од чипс. Ги фрла во кантата за отпадоци под мијалникот. Ги мие лицето и забите врз валканите чинии. Вади мало тенџере и истура во него конзерва со грав и месо. Додава сол и меша. Вади од фиоката крпа и ја постила. Вади од другата фиока пиштол. Го расклопува вешто, го чисти брзо и го склопува. Јаде малку од веќе подгреаниот грав. Ја собира крпата и вади од фиоката ќесичка со кoкаин. Шмрка од дрогата. Од долниот шкаф вади празен ранец. Го прибира пиштолот во ранецот и излегува. Се пали мотор кој заминува во далечината.
5. ИНТ. КУЈНА – САМРАК
Славината капе на валканите чинии. Пајаче оди кон пајажината на таванот над кујната. Моторот на СТОЈАН се приближува кон куќата. Тој влегува задишан во собата. Го фрла истиот ранец на работната маса, сега полн. Плука крв во мијалникот, по рацете исто така има крв. Го мие лицето. Од фиоката вади огледалце и крпа со која ја брише раната. Го потпира огледалцето и од висечите вади шише со ракија, пие и прави гаргара. Оди до тоалетот и моча.
СУБЈЕКТИВЕН НА СТОЈАН ПРЕКУ ОГЛЕДАЛОТО:
Влезната врата нагло се отвора. Двајца униформирани ПОЛИЦАЈЦИ и еден ЦИВИЛ се втурнуваат. СТОЈАН во паника се обидува да бега. Двајцата го напаѓаат и тепаат крвнички. ЦИВИЛОТ посматра.
ЦИВИЛ
Прати абер на шефот дека ќе зажали за оваа твоја глупост. (кон другите двајца)
Земете ја робата и парите. Оставете го него, ќе има за давање.
ЦИВИЛОТ излегува. ПОЛИЦАЕЦ 1 го зема садот со гравот и му го истура на СТОЈАН врз главата.
4
ПОЛИЦАЕЦ 1
Јади џукело. Така, мирен.
ПОЛИЦАЕЦ 1 почнува да растура и крши во просторијата. ПОЛИЦАЕЦ 2 го зема ранецот, ја проверува содржината, ги отвора шкафовите и фиоките од кујната. Од фрижидерот зема неколку пива.
ПОЛИЦАЕЦ 2
Може нели?
Ги пика пивата во ранецот. Шишињата удираат на метал. Го вади пиштолот и го остава на работната маса.
ПОЛИЦАЕЦ 2
Да си пресудиш пред твоите да те најдат. Со среќа џукац.
(кон ПОЛИЦАЕЦ 1)
Ајде!
Излегуваат. СТОЈАН го зема малото тенџере и го фрла кон прозорчето на кујната кое се крши. Иконата паѓа. Удира по кујната од гнев. Го зема пиштолот и го фрла кон отворената врата. Тешко се поткренува на мијалникот и пушта вода од чешмата. Од неа тече крв. Пие. Иконата се поплавува со крвта.
6. ИНТ. КУЈНА – ДЕН
Растурено е. СТОЈАН отвора пиво додека чита весник распослан на работната маса во кујната. Раката му е во завој. Пие и пуши.
СУБЈЕКТИВЕН НА СТОЈАН: Чита во весникот
„Водачот и главните членови на криминалната организација која се карактеризира со тетоважата (илустрација на знакот) се уапсени. Лидерите се високи претставници на транзициската власт и едни од главните предводници за промена на политичкиот режим…“.
СТОЈАН се вкочанува. Го остава пивото и повлекува од цигарата. Го допира местото со тетоважата на неговата рака. Таа е под завојот. Импулсивно вади документи од фиоката на кујната. Запира на неговата лична карта. Стојан Најденов. Роден 1973. Ги става во мијалникот и ги пали документите. Се крева густ црн чад.
5
7. ИНТ. КУЈНА – УТРО
ТЕКСТ ВО ДЕСЕН ДОЛЕН АГОЛ: 2013
Чад. СТОЈАН кашла додека ги вади загорените лепчиња од тостерот. Се пржат две јајца на око и малку шунка. Го отвора прозорчето. Иконата стои на истото место. Става нови лепчиња во тостерот. Облечен е во одело. Раката му е видно постара од претходно, а тетоважата преправена. Кујната е нова. Нови апарати, 3 книги за работа на интернет берза и финансии, папка и мал кактус. Кактусот е расцветан. Му капнува неколку капки со пипета на кактусот. Излегуваат лепчињата од тостерот. Јајцата и шунката ги става во чинија, сипа јогурт и тоа го носи на масата каде има отворен лаптор на масата. Јаде додека клика на берзата. Му стигнува известување од интернет страница за запознавање, од профилот наречен Срамежлива. Неговиот профил е наречен Озбилен. Го отвора сандачето и пишува додека јаде.
ДИЈАЛОГ НА МОНИТОРОТ НА ЛАПТОПОТ
СТОЈАН
Здраво. Ти ги видов фотките. Расположена ли си за скромна вечера во романтичен ресторан?
СРАМЕЖЛИВА
И јас ги видов твоите. Повеќе сакам журка.
СТОЈАН
Не би можеле да разговараме во гужва.
СРАМЕЖЛИВА
Не биди толку озбилен г-не Озбилен. Кому му е важен разговор со твоето убаво лице?
СТОЈАН
Аха! Ок, журка!!! Каде и кога?
СРАМЕЖЛИВА
Во 22:00 пред Insane, може?
СТОЈАН:
Договорено!
6
СТОЈАН го затвора лаптопот, го зема со себе и излегува. Се слуша моторот како заминува. Паѓа цветот од кактусот. Фотографијата во боја на насмеаните младоженци, која беше на ѕидот во првата сцена, се гледа во полуотворената фиока.
8. ИНТ. КУЈНА – НОЌ
Моторот доаѓа. Се слуша пијанското смеење на СТОЈАН и СРАМЕЖЛИВАТА. Влегуваат.
СТОЈАН
Би требало да има некое пијалоче за моето срамежливо девојче.
Таа се кикоти. Тој го отвора фрижидерот и вади виски. Фрижидерот е полн со храна и продукти. Половина лубеница е во центарот.
СРАМЕЖЛИВА
Твоето девојче сака да пие од посебно шише!
Почнува жесток секс на работната маса на кујната. Работите се превртуваат. Случајно го вклучуваат блендерот. Се мешаат звуците на блендерот и стенкањата. Кактусот паѓа во мијалникот. Блендерот паѓа на подот додека доживуваат заеднички оргазам.
РЕЗ НА МРАК.
9. ИНТ. КУЈНА – УТРО
Невестинскиот фустан е спрострен по целата должина на трпезариската маса. СРАМЕЖЛИВАТА стои над работната маса и пробува венчален прстен. Зборува на телефон додека ренда и сецка салата од зелка, моркови, цвекло и други зеленчуци и зачини. Попатно грицка бадеми.
СРАМЕЖЛИВА
Да, да… аха… мхм… Знам дека сум бремена, мамо! Се приметува! Ми рече златарот дека ако ми биде голем по бременоста, ќе го стесни. Ќе го средат фустанот на време, не се сеќирај. Ќе биде убаво, нарачавме балони. Розеви и сини. Ќе биде сон! Те сакам! Чао!
7
Го остава розевиот мобилен телефон на работната маса. Прстенот е исто овде. СРАМЕЖЛИВАТА ја зема салатата, оди кон дневната соба и пушта музика. Песна во стилот на “I will survive” на Gloria Gaynor. Танцува и јаде.
10. ЕНТ: КУЈНА – ДЕН
Музиката се прелева во божикна песна. Кујната и целата просторија се променети. Работната маса е преполна со работи. Три различни шишиња млеко. На секое шише има ознака за кое дете се однесува. Различни бебешки храни и справи (молзачка за млеко од гради, пумпи за секрет од нос, цуцли, чинивчиња и лажички за мали деца, детски играчки и.т.н.). На решото се вари млеко во тенџере. На прозорчето има три мали цвеќенца во живи бои, а до нив иконата стои на истото место. Надвор врне снег. Во мијалникот има куп садови. На фрижидерот магнети од места низ светот. На висечите има закачено божикни/новогодишни украси. Бебешки плач. Тешење и тананикање од мајката – СРАМЕЖЛИВАТА. Детска рака го зема прстенот кој е оставен на кујната.
СРАМЕЖЛИВА
(кон детето кое го зеде прстенот)
Што имаш во раката?
(детето се смее и трча)
Дај да видам што имаш! Застани!
Дај! Прстенот! Дај ми го! Извади го –, дојди ваму! Го голтна? Го голтна? Готов си!
Сега ќе треба да те оперираат.
Да те пресечат на половина со скалпел. Ете така.
ДЕТЕТО почнува да плаче, тој плач се меша со плачот на БЕБЕТО. Млекото врие и претекува. СРАМЕЖЛИВАТА скоро крикнува од фрустрација. Оди и го тргнува тенџерето од решото, се гори на раката. Се расплакува од немоќ. Трите плачеви се мешаат. Си ја брише раката со крпа за садови. Во меѓувреме, се слуша како пристигнува автомобил. СТОЈАН и ДЕВОЈЧЕТО, нивната седум годишна ќерка, се приближуваат кон влезната врата пеејќи весела божикна песничка. Влегуваат. Пеењето престанува. ДЕВОЈЧЕТО се смее на плачењето.
СТОЈАН
Што се случува тука?
(СРАМЕЖЛИВАТА липа, СТОЈАН ја прегрнува) …