goce-01

Гоце Ристовски – ГОЛА ВОДА

Гоце Ристовски

ГОЛА ВОДА

сценарио за игран филм

Рано утро. Избива пурпурно сонце врз лозјето на стрмнината. Се движат луѓе како мравки, има и деца. На лево од лозовата градина, раскошна турска куќа со голем двор , заградена со ѕидини. Потака кошници со пчели, до јаболков овоштарник.
Во грмушките наспроти куќата на ридот, сокриен човек. Го набљудува дворот.
Веќе е пладне. Во лозјето луѓето обедуваат. Малкумина лежат под сенка. Свири кавалче, неколкумина потпевнуваат. Некои од чивчиите се фаќаат и на оро- Пајтушкото.
Сокриен во грмушката наспроти спахиската куќа, човекот, сѐ уште, набљудува кон дворот.
Паѓа квечерина. Наидува од коријата Чиниш ја носи свежото ветре со мирис на смола. Чивчиите во лозјето се подготвуваат за заминување.
Во грмушките човекот сѐ уште внимателно набљудува. Има некаква безнадежност во неговото однесување. Се поткрева на прстим со ракавот на кошулата го забришува оросеното чело.

Дворот од горен ракурс. Зум кон влезната врата од која излегува спахијата. Средновечен човек, 50- 60 години, во свечена турска облека. Во рацете има бројаница. Камерата го следи (камера назад). Се качува во двоколката.

Екстериер. Општ план. Го спотнува коњот со уздите. Излегува од кадарот. Зум кон влезната врата.

Ентериер. Општ план. Внатрешноста на спахиската куќа. Раскош. Каданите, шест на број, облечени во свилени шалвари, се веселат. Две седнати на перници по подот. Боси. Две од нив играат стомачен танц. До нив дрвени налани. Една свири на некаква тамбура. На нозете некои имаат златни алки. Носат свилени кошули, некои еден вид на кимона, на рацете златни алки, прстења. Длабоки деколтеа со истакнати гради. Носат златни синџирчиња или гердани од скапоцени камења. Една стои во исчекување. Се слуша песна на був.

Екстриер. Крупен план. Грмушката. Човекот имитира був. Видно расположен.

Ентериер. Општ план. Внатрешноста на спахиската куќа. Се слуша був. Возбудената кадана што стои се упатува кон излезната врата, забрзувајки го чекорот. Швенк кон една помлада кадана што внимателно, но незабележително, ја набљудува возбудената кадана која излегува. Станува и другата кадана и ја следи.

Екстериер: Среден план Едната кадана се упатува во темнината кон грмушката каде е сокриен човекот. Другата, зад неа, ја следи без да биде забележена, потклекнувајки, сокривајки се.

Екстериер: Среден план. Грмушката. Каданата и човекот се гушкаат. Со еден потег човекот вешто и ги одврзува шалварите кои паѓаат. Се соблекува и тој и, како што се одликува секоја тајна љубов, веднаш нежно ја положува на земја, на една распостелена кожа од рис, подготвена од порано, како на блудна постела. Залегнува над неа, а таа елегантно ги поткрева нозете во височина, допирајки ги фиданките, нежно потпирајки се на нив со прстите. Диво, но тивко и суптилно водат љубов .

Екстериер: Средно крупен план. Другата кадана ги гледа, веќе од непосредна близина, видно возбудена. Зум кон љубовниците. Крупен план. Привршува љубовната игра. Каданата е во седечки став над него, со синхрони движења како при стомачен танц. Тој седи на еден трупец. Трочатално пресечено стебло . Средното , на кое седи, е повисоко од другите две странични. Швенк кон неа. Среден план. Распуштени кадравите црни коси до над белите набрекнати дојки. Детал на лицето. Подзамижана е , поруменета во образите. Благи движења на главата, ги оближува усните како после јадење парени колачиња. Камерата се спушта надолу. Грашки пот се тркалаат меѓу нејзините гради кон папокот. Со рацете нежно се држи за една гранка која подигрува во ритмот на љубовната игра. Ги подотвара очите и низ граиките на блиското стебло забележува був. Бувот во крупен план, намигнува и ја пее својата песна. Швенк кон ѕвезденото небо, од кое паѓа ѕвезда. Швенк на нејзините гради. Капките пот упатени кон папокот стануваат крвави. Ги отвара очите Од едната дланка вади зариен трн. Дланката крвари. Се сепнува . Со другата рака нежно го притиснува човекот кој патува по ѕвезденот небо, на таа летна ноќ, на влакнестите гради. Тој полека се подига.
Одново брз швенк кон ѕвезденото небо. Се слуша песната на бувот.

КАДАНАТА:
Ова е лош знак. Кога паѓа ѕвезда, гасне некоја љубов. Да се збогуваме за вечерва.

Крупен план. Човекот. Молчи. Ја лиже крвавата дланка на каданата. Се слуша песна на був. Тие се погледнуваат.

Крупен план . Другата кадана. Сѐ уште имитира був.
Среден план. Тројцата се во кадар. Каданата се облекува. Ја позема белата кошула и човекот. Тогаш ја забележуваат помладата кадана. Каданата што стои и натаму имитира був со гласот. Со остар поглед го пресекува човекот вртејки му со прстот во значење на НЕ, да не се облекува. Продолжува со имитирањето на був, му покажува еден прст на човекот, а потоа одмавнува со раката. Со истата рака тапкајки се на градите, сака да му покаже во смисол: едната си оди, јас сум на ред.

Крупен план. Втората кадана (помладата) и човекот . Тој седи на трочаталниот трупец и почнува да ја подоблекува кошулата. Крупен план кон трупецот кој асоцира на пресечен фалус. Таа се исправа гола. Приоѓа кон седнатиот човек, нежно му ја позема главата со рацете бели како снег. Се подрасчекорува и ја подместува вагината на устата на човекот поткачена на една мала тумба. Работата да биде таман. Камерата ја следи од зад грб, во нејзиниот кроток стомачен танц. Рацете и се забиени во неговата руса коса. Швенк кон бувот на гранката кој намигнува и пее.

ВТОРАТА КАДАНА:
Едната кадана був. ( имитира був). Другата кадана чучулига. (имитира чучулига).

Екстериер: Среден план. Човекот во истата грмушка. Имитира чучулига

Ентериер: Општ план. Внатрешност на спахиската куќа. Помладата кадана забрзано ита кон излезната врата, проследена со погледот на постарата.

Екстериер: Среден план. Човекот во истата грмушка. Имитира був.

Ентериер. Среден план. Внатрешност на спахиската куќа. Постарата кадана забрзано ита кон излезната врата, проследена со погледот на помладата.

Екстериер: Среден план. Човекот во истата грмушка. Имитира був. Потоа имитира чучулига

Ентериер: Среден план.Спахиската куќа. Излегуваат и двете кадани., збуткувајки се на вратата која побрзо да излезе.

Екстериер: Среден план. По темницата се упатуваат кон грмушкта. Постарата ја води подрака помладата.

Екстериер: Средно крупен план. Нов кадар, По темницата се упатуваат кон грмушкта водејки се подрака. Сега обратно. Помладата ја води под рака постарата.

Екстериер: Средно крупен план. Човекот во истата грмушка. Имитира був. Крупен план Имитира чучулига. Па одново був, па чучулига. На крајот и славејче.

Ентериер: Општ план. Спахиската куќа. Каданите, шест на број, се под надзор. Спахијата седнат во исчекување, со пиштол на појасот, брои бројаница. Се слуша був, па чучулига, Був, па чучулига. На крајот славејче. Спахијата станува, излегува брзо но внимателно, вадејки го пиштолот.

Екстериер: Општ план. Темница. Се слушаат чекори. Трчање. Грмнува и светнува пиштол. Стоп кадар.

Шпица : ГОЛА ВОДА
Со црвени букви. Буквите се обрабуваат со златна нитка , на црната позадина на ноќта, со пукотот и светнувањето на пиштолот .
Екстериер. Средно крупен план. Темница. Спахијата и човекот се борат. човекот му ја фатил раката со пиштолот, во обид е да ја сврти кон него. Се слуша истрел. Спахијата паѓа. Човекот бега.

Екстериер: Комбинација на општ и средно крупен план. Мало гратче. Калдрмисана улица исполнета со луѓе. Мажи со прсечени овчи капи (со рамен врв) на глава и престилки. Во бели панталони до колена, со шарени чорапи и долги црни или кафеави појаси, бели кошули и скутници. Турски војници, луѓе во муслимански облеки, неколкумина во црни облекла со еврејски капи, валкани цигани. Жени, сите во различна облека. Ниту една со друга не се исто облечени. Разнобојна женска селска облека , разиграна со добар вкус и елегантен крој, со. нијанси на зелена и светло сива боја, црно- бела, црвено- црна и отворено жолта боја. Некои носат тешки скутници наназад, а некои нанапред или и на двете страни. Тие се црвени, црвено- бели, понекогаш со вертикални зелени шари, има и жени со цветови во косите. Женските елеци се црвени, зелени, сини, вишнова боја, украсени со филиогрански златни копчиња и со жолт, бел, портокалов и златен вез. Шамиите се кафеави, светло жолти, светло сини или бели, со кожен ремен под брадата. Некои се со завиткана брада во шамијата, па изгледа како да е превиткана вилицата. Некои со шамиите го врамиле лицето како триаголник. Некои во носии во златна и црвена боја. Има и Влаинки кои носат широки набрани здолништа со тесни струкови и тешки капи. Има и жени што носат повеќебојни панталони.

Среден план. Калдрмисаната улица. На еден поп во расо еден селанец му бацува рака. Се прекрствува .

СВЕШТЕНИКОТ:
Адам, чедо мое, и неговиот грев се скриени во секого од нас. Треба да се почуе гласот на Бога. За тоа е потребна тишина. Тишината раѓа понизност. Бог во тишина го создал светот. Ама ние смертните не знаеме да бидеме тивки. Постојано зборуваме за самите себе и не се дослушнуваме во разговор меѓу себе. Потребна е тишина и молитва пред икона. Да одиш во манастирот Јоаким Осговски и да се молиш. Да имаш една икона за да ти го чува семејството и ви го кажува вистинскиот пат.