pande

Панде Манојлов: КАДЕ?

Талкаш, лунѕаш некаде.

Одиш кајгоде, секаде.

Било каде и никаде !

Дури џенем и отаде,

таму каде битисот јаде!

Кога никој не те кани,

запри малку, застани!

Сега, помни, не е лани:

еден ти наоѓа маани,

друг ти отвора рани…