anafrank

Добитници на наградата Ана Франк: Стакиќ, Сапунџиева, Пеневски

Годинашни добитници на Меѓународната награда Ана Франк се: Мирјана Стакиќ (Србија), Алтенка Сапунџиева (Бугарија) и Зоран Пеневски (Србија).
Наградата ја доделуваат Издавачката куќа Феникс и Фондацијата за културна и научна афирмација и презентација Македонија презент од Скопје.
Наградата се доделува за нивниот севкупен книжевен придонес, а посебно на планот на културната соработка и размена на литературите на Балканот.
Проф.д-р Мирјана Стакиќ е родена во 1973 година во Владичин Хан (Србија). Живее на Златибор и работи како вонреден професор на Педагошкиот факултет во Ужице (Универзитет во Крагуевац). Нејзината поезија е преведена на повеќе јазици, а романот Приказната на Ана е објавен во Америка и Турција. Автор е на голем број учебници, монографии, научни и стручни трудови. Член е на Здружението на писателите на Србија.
Алтенка Сапунџиева (уметнички псевдоним Латинка Златна) е родена во 1957 година во Ловеч (Бугарија). Има објавено десет стихозбирки и една прозна книга. Преведува од македонски, српски, босански и хрватски јазик и досега има преведено над 50 автори. Нејзините стихови се преведени на голем број јазици и добитник е на повеќе награди и признанија. Член е на Сојузот на бугарските писатели.

Зоран Пеневски е роден во 1967 година во Панчево (Србија). Тој е автор на повеќе романи и графички романи, сценарист и преведувач. Пишува за деца и млади. Живее и работи во Белград. Автор е на романите: Помалку битни злочини, Траги на отсуството, Полноќ на твоите раце и Лектор, како и на повеќе графички романи. Има преведено над 50 книги од англиски, германски и македонски јазик. Неговите дела, исто така, се објавени во странство – на англиски, француски, холандски и македонски јазик.